Beenlengteverschil

Heb je het idee dat je scheef staat? Is het zo dat je niet volledig in balans bent? Heb je het idee dat je geen symmetrisch spiegelbeeld hebt? Heb je veel pijn in je rug wanneer je langdurig stilstaat? Is er altijd één schouder waar je tas vanaf glijdt? Er is een mogelijkheid dat je een verschil in beenlengte hebt. In deze blog verduidelijk ik hier alles over.

Wat is een beenlengteverschil?
Een beenlengteverschil betekent dat het linkerbeen en het rechterbeen niet even lang zijn. Het verschil in lengte kan in zowel het onderbeen als het bovenbeen ontstaan. Als gevolg hiervan worden de knieën, heupen en bekken ongelijk belast. Doordat het bekken scheef staat en het lichaam het hoofd recht wilt houden, kunnen zelfs de ruggenwervels scheef gaan staan. Soms heeft dit een scoliose (S of C curve van de rug) tot gevolg.

Hoe ontstaat een beenlengteverschil?

Een verschil in beenlengte kan op diverse manieren ontstaan. Bij de groei van kinderen kan het gebeuren dat hun benen niet even snel ontwikkelen. Bij de meeste jongeren komt de groei van de benen tot een gelijke lengte. Bij een klein aantal jongeren blijft één been achter in hun groei, waardoor ze korter blijven. Wanneer je bij jouw kind een verschil in beenlengte opmerkt, raad ik aan om elke zes maanden de groei van het been te laten nameten. Afhankelijk van het verschil tussen de benen en de voortgang van de groei worden de mogelijkheden voor therapie met je besproken.

Een andere reden waarom er veel verschillen in beenlengte ontstaan, is door een operatie. Dit kan plaatsvinden na bijvoorbeeld het breken van een been door een ongeluk, of het krijgen van een nieuwe heup of knie.Na het herstel van de ingreep is het verstandig om de lengte van je benen te laten controleren.

Beenlengteverschil, wat nu?
Allereerst is het belangrijk dat je laat nameten of je een beenlengteverschil hebt. De podotherapeut kan dit voor je opmeten.
Wist je dat de meeste mensen een klein (<5mm) beenlengteverschil hebben? Zolang je hiervan geen klachten ondervindt, wordt hier meestal geen verdere actie op genomen. Het lichaam kan dit zelf goed compenseren.
Heb je wel klachten? Dan kan de podotherapeut een hakverhoging maken tot ongeveer 1cm. Met deze hakverhoging probeer ik de lengte van de benen gelijker te maken. Het is niet altijd nodig om de benen precies even lang te maken. Vaak zal het gedeeltelijk compenseren van het lengteverschil het lichaam al voldoende helpen om klachtenvrij te blijven.

Wist je dat je de hakverhoging gemaakt door de podotherapeut gewoon in je schoenen te dragen is?
Als een hakverhoging van ongeveer 1cm onvoldoende blijkt, zul je verder worden verwezen. Het is namelijk niet mogelijk om de hakverhoging onbeperkt te blijven verhogen in je schoenen: je kunt je schoenen dan niet meer comfortabel dragen. De hakverhoging zal dan onder de schoen worden verwerkt. De (orthopedisch) schoenmaker kan deze aanpassing op een nette wijze voor je vervaardigen.
Bij jonge kinderen waarbij een blijvend fors beenlengteverschil geconstateerd wordt, kan het voorkomen dat je kind wordt doorverwezen naar een specialist om de groei te monitoren.

Kan iedereen een hakverhoging verdragen?
Het lichaam is een bepaalde stand gewend. Wanneer een hakverhoging wordt gedragen, wordt de stand van zowel de knie, heup, bekken als rug veranderd. Bij de meeste mensen gaat dit goed, echter krijgen sommige mensen een tegenreactie op de hakverhoging. Krijgt je een tegenreactie? Blijf hier niet mee lopen en neem zo snel mogelijk contact op met je podotherapeut om je behandelplan verder bij te stellen. De podotherapeut zal altijd met je afstemmen wat de meest ideale hoogte is en samen met jou afwegen of er wel of geen hakverhoging gemaakt wordt.

Kan ik in de loop van de jaren last krijgen van een beenlengteverschil?
Dat is absoluut mogelijk. Het lichaam wordt minder elastisch door veroudering. Het is mogelijk dat je lichaam op enig punt het beenlengteverschil minder goed kan compenseren waardoor pas na verloop van tijd klachten ontstaan.

Vergoeding

Podotherapie wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
De vergoeding is verschillend per zorgverzekering en afhankelijk van welk pakket u heeft.
Wilt u weten wat u vergoedt krijgt voor podotherapie? Kijk dan op www.podotherapie.nl/vergoedingen

Interesse in een van de mogelijkheden?

Afspraak maken