Hormonen en podotherapie
Voeten veranderen door het leven. Naast de gebruikelijke ontwikkeling, zoals de groei van de voeten en de gevolgen van veroudering, zijn ook hormonen van belang.
Puberteit
De meest voorkomende klacht die door hormonen bij tieners wordt veroorzaakt, zijn zweetvoeten. Omdat de voeten zo vochtig zijn, is de kans op voetschimmel en ingegroeide nagels groter. Bovendien kan de extra geur vaak irritant zijn.
Hoe kunt u omgaan met transpirerende voeten? Gebruik talkpoeder op je voeten en in je schoenen om vocht op te nemen. Zorg ervoor dat je schoenen buiten laat luchten om de geur ervan te verwijderen. Controleer het materiaal van de schoenen en sokken; houd kunststof buiten beschouwing en geef de voorkeur aan natuurlijke materialen zoals katoen, wol en leer. In de meeste situaties verdwijnt het overmatige transpireren van de voeten.
Zwangerschap
Zwangerschap leidt tot aanzienlijke veranderingen in het lichaam. De gewichtstoename zorgt ervoor dat er meer gewicht op de voeten van de aanstaande moeder rust, wat kan leiden tot verschillende klachten. De hormoonbalans verandert eveneens. Dit zorgt ervoor dat de spieren en banden rondom de gewrichten tijdelijk verslappen. Hierdoor bent u kwetsbaarder voor overbelasting; uw spieren moeten intensiever functioneren dan eerder. Dit kan onder andere resulteren in klachten aan de heup, knie, enkel of voet.
Veel vrouwen ervaren dat hun voeten tijdens de zwangerschap gaan groeien. Omdat de banden minder stevig zijn, zakt de voet verder door en wordt deze langer. Het is mogelijk dat u een andere schoenmaat moet aanschaffen. Na de zwangerschap gaan uw voeten niet terug naar hun oorspronkelijke maat.
Hoewel veel klachten na de zwangerschap vaak vanzelf verdwijnen, zoals gezwollen enkels, blijven er helaas veel klachten bestaan doordat de voeten zijn veranderd.
Heeft u problemen tijdens of na uw zwangerschap? Ik raad je aan om contact op te nemen.
Menopauze
Door de hormonale veranderingen kunnen er tijdens en na de overgang verschillende vervelende klachten optreden. Klachten zoals opvliegers, slecht slapen en stemmingswisselingen zijn het meest bekend. Wist u dat de menopauze ook kan leiden tot gewrichtspijnen en dat er na de menopauze vaak meer vocht rondom de enkels aanwezig is? Daarnaast verliezen spieren en pezen hun elasticiteit door de veranderingen in hormonen. In de praktijk houdt dit in dat de belastbaarheid van het lichaam afneemt. Het is raadzaam om een podotherapeut te laten adviseren als er klachten aan het onderlichaam optreden om klachten te vermijden.
Vergoeding
Podotherapie wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
De vergoeding is verschillend per zorgverzekering en afhankelijk van welk pakket u heeft.
Wilt u weten wat u vergoedt krijgt voor podotherapie? Kijk dan op www.podotherapie.nl/vergoedingen