Wandelschoenen
Podotherapeuten krijgen vaak vragen over wandelschoenen; waar moet ik op letten bij het kopen van wandelschoenen? Moet ik een lage of een (half)hoge wandelschoen aanschaffen? Voor welk merk wandelschoen moet ik kijken?
In deze blog leg ik het een en ander uit over wandelschoenen.
Type wandelschoen
Er bestaan vier type wandelschoenen: type A, B, C en D. Het kan voorkomen dat u in de winkel staat en een ‘’hybride’’ tegenkomt zoals type A/B. Dan voldoet de schoen niet volledig aan de kenmerken en functies van één type en wordt deze geclassificeerd onder meerdere types.
- Type A: Een lage wandelschoen te gebruiken voor wandelingen over vlak of licht heuvelachtig terrein. Deze schoen is ook geschikt voor boswandelingen.
- Type B: Een halfhoge wandelschoen te gebruiken voor trekkingen in vlak of licht heuvelachtig terrein of wandelingen in bergachtig gebied. Doordat deze schoen halfhoog is krijgen ook de enkels meer bescherming en steun.
- Type C: Deze halfhoge schoen heeft een stuggere zool dan een schoen type A of B en is daarmee uitermate geschikt voor ruiger terrein. Deze robuuste schoen is ideaal voor trekkingen in hoge bergen.
- Type D: De zolen van deze schoenen zijn zo stug dat ‘’normaal’’ wandelen eigenlijk niet mogelijk is. Halfhoge type D schoenen worden voornamelijk gebruikt om mee te klimmen in hooggebergtes. Het is mogelijk om stijgijzers onder deze schoenen te bevestigen.
Welk type schoen u kiest is dus afhankelijk van de activiteit die u gaat ondernemen. In Nederland wordt voornamelijk schoentype A en B gedragen. Ook de persoonlijke behoefte speelt een rol in schoenkeuze. Regelmatig wordt een type B schoen gekozen, terwijl er alleen noodzaak is voor een type A schoen, omdat deze meer steun en bescherming geeft aan de enkels.
Sportschoen of sneaker in plaats van wandelschoen
Tijdens mijn spreekuur geven veel mensen aan dat ze op sportschoenen of sneakers wandelen. Hoewel een stevige sportschoen of sneaker comfortabel kan lopen, is het niet perfect om daar lange wandelingen op te maken. Hoe zit dat nou?
Een schoen is altijd ontworpen voor een specifiek type sport of belasting. De producent is zich bewust van de vereisten voor het gebruik van de schoen. Je kunt hierbij denken aan het gewicht, de geboden bescherming, de soepelheid of stevigheid, de loopzool en zelfs het profiel van een schoen. Met een wandelschoen zul je bijvoorbeeld minder snel rennen dan met een hardloopschoen. Tennissen met voetbalschoenen zal ook een uitdaging zijn.
Ga je toch wandelen op een andere schoen dan een wandelschoen zul je merken dat je de stevigheid en de bescherming van de wandelschoen mist. Ook zullen de schoenen relatief sneller slijten doordat de loopzool niet gemaakt is op de belasting van het wandelen.
Een betere schoenenzaak zal niet alleen rekening houden met het type sport maar ook met de omstandigheden waarin je deze sport uitvoert. Hierbij kun je denken aan de ondergrond of aan de weersomstandigheden.
Gore-tex® of leer
Wandelschoenen zijn doorgaans gemaakt uit Gore-tex® of leer. Afhankelijk van waar je gaat wandelen en wat je persoonlijke behoeften zijn maak je een keuze uit welk materiaal de schoen gemaakt is.
Gore-tex® is waterdicht. Wandel je veel in natte of koude weersomstandigheden, dan zal een Gore-tex® schoen je voeten beter beschermen. Houd er rekening mee wanneer je veel in vochtige weersomstandigheden loopt, het slim kan zijn om een hoge wandelschoen te kiezen, zodat vocht minder snel naar binnen zal komen door bijvoorbeeld spatten of een regenbui. Doordat Gore-tex® afsluit tegen vocht, zullen je voeten relatief warmer blijven. Maar dit betekent ook dat transpiratie lastiger naar buiten kan.
Een lederen schoen ademt meer. Hierdoor zul je minder snel transpirerende voeten krijgen. Wanneer je vooral wandelt in droge, warme omstandigheden voldoet een lederen schoen. Lederen schoenen worden vaak behandeld met spray of wax om deze waterafstotend te maken. Dit proces zul je regelmatig moeten herhalen. Ook een behandelde lederen schoen is niet waterdicht!
Loopzool
Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de loopzool van een wandelschoen dik is en een flink profiel heeft. Het profiel zorgt ervoor dat je niet uitglijdt wanneer je op een modderig pad loopt, op een gladde natte weg of in de sneeuw. Doordat de loopzool zo dik is, is de loopzool slijtvaster. Hoe lang de loopzool mee gaat is afhankelijk van het aantal gelopen kilometers en het loopgedrag.
Je kunt zelf geen levensverlengend onderhoud plegen aan de loopzolen. Mits de rest van de schoen nog voldoende stevig is, kunt je de loopzool wel bij de schoenmaker deels laten vernieuwen zodat je langer plezier hebt van je schoenen. Wist je dat je loopgedrag af te zien is aan het slijtagepatroon van de loopzool?
Schoenen vervangen
Bij slijtage van de loopzool kan een gedeelte van deze worden vervangen als oplapmiddel, zoals eerder vermeld. Als het binnenwerk van de schoenen slijt of de schoenen niet meer robuust zijn, is het tijd om de volledige schoenen te vervangen. Het is beter om wandelschoenen iets eerder te vervangen dan er te lang mee te lopen. Op deze manier voorkom je klachten die voortkomen uit een verminderde steun en stevigheid van de schoenen.
Wil je nieuwe schoenen aanschaffen? Probeer de schoenen grondig in de winkel. De schoenen moeten direct aangenaam aanvoelen. Mijn aanbeveling is om aan het einde van de dag schoenen aan te schaffen, omdat je de voeten dan iets opzetten. Laat je adviseren welke schoen of leest het beste bij je past bij een goede schoenenwinkel.
Wandelen en podotherapie
Als podotherapeut kom ik regelmatig wandelaars tegen. Af en toe met klachten, maar ook met preventieve consulten. Wandelschoenen zijn geschikt voor podotherapeutische zolen. Ben je vaak aan het wandelen? Een preventieve voetscreening kan klachten voorkomen. Ik bekijk onder andere de stand van uw voeten, evenals de stand van uw knieën, heupen en rug, en ook het looppatroon en de slijtage van je schoenen.
Vergoeding
Podotherapie wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
De vergoeding is verschillend per zorgverzekering en afhankelijk van welk pakket u heeft.
Wilt u weten wat u vergoedt krijgt voor podotherapie? Kijk dan op www.podotherapie.nl/vergoedingen